Pazartesi, Eylül 16, 2024
Köşe Yazısı

Zeytinde Bu Hafta – YAZ GÜBRELEMESİ – 2

Haberi Paylaşmak İçin

Zeytinde Bu Hafta – YAZ GÜBRELEMESİ – 2

Tahir Özgür TANER
Ziraat Mühendisi

 

Peki, bu dönemin gübresi nasıl olmalı?

Ben bu dönemde, Azot ve fosforca yüksek, potasyum ihtiva eden ayrıca takviye olarak da kalsiyum desteğiyle güçlendirilmiş, amino asitli gübrelemeyi önemli görüyorum. Buna örnek, 30-30-10 + TE veya 25-25-20 + TE gibi bir skala olabilir. Ancak, piyasada özel üretimler dışında bu tarz gübreler pek mevcut değil. Bu yüzden piyasa koşullarına göre konuşursak, 20-20-20+TE veya 18-18-18 + TE tarzı bir gübrelemeye; Kalsiyum, magnezyum ve bor ihtiva eden bir gübreyle desteklenmesi, bununda kaliteli bir amino asitle (Öncelik hayvansal yoksa bitkisel) desteklenmesi, bu dönemin en doğru gübreleme programıdır. Bu uygulamaya eylül ayı ortasına kadar devam edilebilinir. Tabii, bu söylediklerim ortalama elementel koşullarda yapılan bir genellemedir. Spesifik noksanlıklar yada özel koşullarda, doğru yaprak analizi ve uzman görüşü önemlidir.

Diğer bir konuda sulama yapabilen çiftçilerin yapması gereken alt gübrelemedir. Damlama ya da salma sulama yapan çiftçilerin mutlaka bir gübre uygulaması yapması gerekmektedir. Bitkilerin, bünyesine suyun girmesiyle fizyolojik aktivitelerinin tekrar canlanması ve ortam sıcaklığının suyla beraber azalmasıyla birlikte; bitkiler, çeşitli elementlere ve dolayısıyla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu zamanda ne tür bir gübre kullanılması gerektiğinin net cevabını toprak tahlili ile verebiliriz. Aynı zamanda sulama ile bitki kök bölgesinde bulunan bazı elementler ve organik madde yıkanabilmektedir. Bu gibi durumlar için topraktan 20-20-20 yada 18-18-18 tarzı dengeli damlama sulama gübreleri yada azotlu gübre takviyesi mutlaka yapılmalıdır. Yine topraktan yıkanma ve beslenme göz önüne alınacak olursa toprak yapısına göre kalsiyum ve magnezyumlu gübrelerin takviyesinin de hem toprak tekstürü hem de bitki besleme açısından önemi

artmaktadır. Ayrıca, potasyum humat tarzında element ihtiva eden konsantre organik gübrelerin kullanılmasını tavsiye ediyorum. İz elementler konusunda toprak tahlili önemli olduğu için izelement uygulamasının, toprak koşullarına göre verilmesi daha uygundur.

Bu makale, “hava sıcak, bitki şuan durgun dönemde, yazın bitkinin gübreye ihtiyacı yok,…” gibi algıların önüne geçmek ve gübreleme yapmak isteyen ve kafasında soru işaretleri olan çiftçilere fikir olabilmesi amaçlı bir yaklaşım olsun diye yazılmıştır. Her canlının gıdaya ihtiyaca vardır, ancak doğru zamanda doğru besin elementleri ile yapılan müdahale bitkilerde istenen sonucu verir.

 


Haberi Paylaşmak İçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir