Perşembe, Eylül 19, 2024
Köşe Yazısı

Zeytinde Bu Hafta – YAZ GÜBRELEMESİ – 1

Haberi Paylaşmak İçin

Zeytinde Bu Hafta YAZ GÜBRELEMESİ – 1

Tahir Özgür TANER
Ziraat Mühendisi

 

Temmuz – Ağustos sıcaklarının gelmesiyle zeytin tanelerimiz hatta ağaçlarımızda susuzluktan dolayı büzüşmeler (sıkılmalar) görülmektedir. Ağaçların normal fizyolojik gelişiminin dahi çok yavaşladığı bu dönemde gübre uygulanır mı? Uygulanırsa ne tür bir gübre uygulanır? Sorularına cevap arayacağız.

Yaz aylarında gübreleme yapılır, yapılmalıdır da…

Tane tutumu döneminin hemen ardından gelen ve tane yağlanmasına kadar geçen yaz aylarında zeytin gelişimi devam etmektedir. Bu dönemde artık, generatif gelişim olduğu için bakım uygulamalarımız ve gübreleme politikalarımız değişmektedir. Susuzluk stresi ve aşırı sıcağın oluşturduğu etkilerinde müdahale gerektirdiği gibi, zeytin tanesi ve ağacının da gelişimi için müdahalelere gerek vardır.

Stres koşullarının giderilmesinde, hayvansal ya da bitkisel kaliteli bir aminoasit uygulamanın çok ciddi olumlu etkileri yadsınamaz. Ayrıca kaliteli bir deniz yosunu, çeşitli organik madde ihtiva eden ürünler, stres konusunda çok ciddi olumlu etkiler oluşturmaktır. Bunlarla aynı zamanda kullanılan elementlerin alımı ve işlenmesi de elzemdir.

Aktivatörlerin etkileri yadsınamaz. Sıcaklık ya da kuraklık stresinin olduğu zamanlarda çok başarılı stres alıcı olarak kullanılmasının, gübreleme olarak faydaları dışında, bitki besleme açısından verdiğimiz elementlerin çalışmasında da çok çok büyük faydaları vardır. Bu önemli bilgiyi, yaz aylarındaki bitki besleme başlığı altında değil ama genel olarak hep aklımızda bulundurmalıyız…

Tane tutumunun ardında bitki, artık birincil olarak tane gelişimi üzerine öncelik verir. Tane irileşmesi ve olgunlaşmasında benim tavsiye ettiğim 2 makro ve 1 yardımcı element ön plana çıkmaktadır.

Bunlar tane büyüme ve uzamasında Azot, hücre bölünmesi ve dolgunlaşmasında fosfor, tane kabuk, çekirdek ve sap sertleşmesinde de kalsiyum benim için önceliklidir. Bu elementleri yazınca hemen gözlerin potasyumun aradığına eminim. Benim yaklaşımım, bu dönemde potasyumun önemsiz değil, bu elementlerin ardından gelen bir öneme sahip olduğu yönünde. Potasyumun stres alıcı etkisi, taneyi olgunlaştırması, renklendirmesi, aroma oluşumu sağlaması, yağlanma oranını arttırması, kalite yükseltmesi ve makro elementlerin randımanını artmasında sinerjik etkileri konusunda hem fikiriz. Ancak, potasyum son dönemin birincil elementi olduğu ve bu dönemde destekleyici etkiye sahip olduğunu düşünmekteyim. Diğer bir deyişle potasyum kullanılmalı ancak tek başına ya da öncelikli olarak değil…

-DEVAM EDECEK-


Haberi Paylaşmak İçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir