Cumartesi, Kasım 23, 2024
Köşe Yazısı

ZEYTİNDE BU HAFTA – ÖNÜMÜZDEKİ SENE ZEYTİN AZ OLACAK AMA HERKES DE DEĞİL!

Haberi Paylaşmak İçin

ZEYTİNDE BU HAFTA – ÖNÜMÜZDEKİ SENE ZEYTİN AZ OLACAK AMA HERKES DE DEĞİL!

Tahir Özgür TANER
Ziraat Mühendisi

Devrik bir dille yazılmış başlık anlamsız gelebilir. Ama şu gerçeğe sahibiz; biz Türk milleti için, bugün her şeydir, yarını da yarın düşünürüz. Bu yaklaşımla herkes bu seneki mahsule odaklandı, ancak meyvecilik planlamaya dayalıdır. Seneye ki ön görüm, zeytin fiyatları çok iyi olacak ancaaak;
Seneye zeytin verimi nasıl olacak?
Bu sene, doğa zeytinciye hiç yardımcı olmadığı kadar çok yardımcı oldu. Ne fazla nede az tam ideal yağışlı bir ilk bahar, halkalı leke salgını oluşturmayacak iklim, çiçeklenme öncesi ve sonrası hafif rüzgarlı az yağışlı ekoloji, tane tutumundan itibaren aşırı olmayan yağışlarla beraber tüm bölgelerde neredeyse dolu riskinin görülmemesi, yaz sonu ve son baharda zaman zaman yağan yağışlar, sıcaklık ve rüzgarıyla iklim zeytinciye çalıştı. Seneye bu dengeli iklim koşulları devam eder mi bilinmez. Ancak, zeytincilikte peryodisite (Bir yıl var, bir yıl yok yılı) yaklaşımı, çeşitli boyutlarda olsa da mevcut. Genellikle çok baskın geçen senenin ardından gelen sene ki mahsul ya çok az olur ya da hiç olmaz. Bu senede böyle bir durum görülmekte ve seneye mahsulün daha az olma ihtimali yüksek. Bunun teknik açıklamalarını burada yapmak isterim ancak bu yazı dizisine döner.
Bunun çözümü var mı?
Hasat sonrası, yeni nesil Türk dizileri gibi aynı senaryoyu izleyeceğime adım gibi eminim. Hasat bitecek, herkes çıldırmış gibi Bordo bulamacı atacak bahçelerine, peki en iyi bordo bulamacı hangisi? En fazla hangisi maviye boyuyorsa o. Hele birde yapma ve maviye boyuyorsa oooh tadından yenmez. Peki, mahsul? Boşver mahsulü maviye boyadı ya…
Her sene, hasat sonunda yaşanan aynı senaryolar ve malum başarısızlıklar. Neye göre, kime göre ya da hangi mantıklı açıklamaya göre yapılıyor bu uygulamalar bilemiyorum.
Neler yapılması gerektiğini çok açmayacağım, belki sonraki makalemde yazabilirim, ancak genel hatlarıyla açıklayayım. Dikkat edilmesi gerekenler:
1. İlk Önce kışa girerken yapacağınız kış uygulaması çok çok önemli,
2. Kışın, ağaçlar uyanmadan yapılacak taban uygulamaları,
3. Doğru ve yeterli budama,
4. İlkbaharda yapraktan ağaca müdahalede en doğru ve amaca uygun yaprak gübresini düzenli uygulamak,
5. Yaprak dökümünü engellemek,
Bir sıralama yapmak gerekirse, 1,4,3,5,2 çok önemli ve geçerlidir. Burada, çiçek ve tane dönemi müdahalelerinden ayrıca bahsetmiyorum. Bu yazdıklarımdan her hangi birinde yanlış ya da başarısız olursak, tepkimiz, bize verilecek düşük zeytin fiyatına değil de gideceğimiz yevmiye fiyatının az olmasına olur…


Haberi Paylaşmak İçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir