Perşembe, Kasım 21, 2024
Köşe Yazısı

ZEYTİNDE BU HAFTA – SEDQ (Yeni Nesil Sinek Kapanları) –1–

Haberi Paylaşmak İçin

ZEYTİNDE BU HAFTA – SEDQ (Yeni Nesil Sinek Kapanları) –1–

Tahir Özgür TANER
Ziraat Mühendisi

Önceki makalemde bahsettiğim gibi, artık zeytin sineğiyle sadece ilaç ile mücadelede başarı şansımız iyice azaldı. Bunun nedenini; bozulan ekolojiden tutun, yasaklanan ilaçlara, böceklerdeki direnç mekanizmasından tutun olumsuz uygulama olanaklarına kadar birçok etmen etkilemektedir. Böyle karamsar bir tablonun oluştuğu bir dönemde SEDQ zeytin sineği tuzakları imdadımıza yetişti.

Bir yanlışı baştan düzelteyim, Kontrol amaçlı sinekkapanları ve mücadele amaçlı sinek kapanları hem uygulama hem de tasarım olarak farklıdırlar. Bu makalede konumuz, mücadele amaçlı sinekkapanlarıdır.

SEDQ sinek kapanları geçen sene bölgemizde ilk uygulama imkanı bulduğunda, açık konuşayım tedirgin olmuştum. Çünkü birçok sinekkapanındaki feromonlar, sadece bahçedeki değil bölgedeki zeytin sineklerini topladığı için bırakın fayda sağlamayı, zararı artırmaktaydı. Hatta çiftçilerimizin kendi kafalarına göre kurdukları kapanlar, hem kendi bahçelerine hem de yakın ve uzak komşularına çok büyük zararlar vermektedir. Bu bir mücadele veya tespit değil, çılgınca kendine ve etrafına zarar vermekten başka bir şey değildir.

SEDQ, sinek tuzakları ile ilk uygulama denemeleri yaptığımız çiftçimizde; bahçesinin, sık ve double tabir ettiğimiz en iri zeytinlerin olan bölümüne yerleştirilmiş, aynı bahçenin seyrek ve susuzluktan küçülmüş kısmına ise hiç uygulama yapılmamıştı. Geçen seneki yoğun sinek aktivesine rağmen SEDQ uygulaması yapılan Double zeytinin olduğu bölümde zeytin sineği zararı hiç yokken, ilaç uygulamasına rağmen seyrek ve sıkılmış zeytinde ciddi sinek zararı görüldü. Bunun ardından çiftçi tüm bahçelerine uygulama yaptı ve sene sonunda kendi beyanatıyla % 1’in altında zeytin sineği zararı olduğunu ve bu zararında SEDQ yerleştirilmeden önceki tuzaksız bahçesinde

olduğunu belirtti. Aynı zaman ve sıklıkta, komşu bahçe sahibide ilaçla mücadele etmesine karşın, komşusundaki sinek zararının yaklaşık %80 civarında olduğunu beyan etti. Başka mevkii ve bahçelerdeki çiftçilerde de yapılan uygulamalarda sonuç çok büyük oranda buna benzer ve başarılı çıktı.

Bu anlattıklarım deneme sonuçları. Bahsettiğim çiftçiler hayal ürünü değil gerçek kişilerdir, dileyen isim bilgisi verebilirim. Çiftçiyle yaptığım görüşmede çiftçinin yorumu “Biz ilaçlama yaptığımızda, kullandığımız ilacın etkinliği süresince sinek kaçıyor ancak ilacın etkinliği azaldığı zaman sinek bahçeye dönüyor ve zarar vermeye başlıyor. Ancak SEDQ kullandığımız zaman, sinek dağılmayıp direkt kapanın içerisine giriyor ve ölüyor. İlacın etkisi azaldığında da ortamda sinek kalmıyor” şeklindeydi. Bu doğrudur ya da yanlış demiyorum sadece çiftçinin gözlemini paylaşıyorum.

DEVAM EDECEK…


Haberi Paylaşmak İçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir