Pazar, Kasım 24, 2024
Köşe Yazısı

Yaşarken Fark Edebilmek – Sermed ÇINAR

Haberi Paylaşmak İçin

Yaşarken Fark Edebilmek – Sermed ÇINAR

Sevgili Dostlar Şükür Kavuşturana

Ne zaman son makale yazdım hatırlamak istemiyorum. Erdek gazetelerinde yazmaya başlayıp, deniz aşırı sayılmasa da Bandırma gazetelerine uzanıp, keyifle yazdığım günleri anımsıyorum da, ciddi anlamda yazmaya uzun süre ara vermişim.
Makale yazmak, elbette Türkçeyi çok iyi bilmeyi, kelime haznenizin son derece geniş olmasını ve en önemlisi zaman içerisinde kendi yazı karakterinizi oluşturmakla oluyor; kendi yazı tarzınızı oturtmak belli bir zaman istiyor, ansiklopedi yazmak veya haber yazmanın çok dışında. Kendimce geliştirdiğim yazı karakterim alaycı, ironik benzetmelerle doluydu. Bu becerime ne kadar zamanda yeniden ulaşırım göreceğiz.
Yazmaya ara vermemdeki en büyük etkenlerden biri, kişisel bıkkınlığın dışında, asıl bu işi meslek edinmiş profesyonel yazarların bile halk tarafından kaale alınmaması, yazarların siyasi yazılarından ötürü ikaz edilip, yargılanmaları, hatta hapse atılmaları neden olmuştur diye anımsıyorum.
Bir yazar, güzel Erdek, güzel Bandırma, turizm ve benzeri sosyal içerikli yazılarla da nereye kadar gidebilir, malzemesi son derece fazla olan siyasi ve ekonomik konulara yönelmesi kaçınılmazdır.
Yeniden elbette güzel bir coğrafyaya sahip, yaşadığımız Erdek için, Kapıdağ için yazmayı öncelikli olarak düşünüyorum; buradaki amaç yaşadığımız yerin gelişimi ve dolayısıyla insanlarının refahının artması konusunda önerilerde bulunmak. Büyüklerimiz bu yazılardan ne ölçüde kıssadan hisse alırlar, onu da hep birlikte göreceğiz.
İşlerin, tüm sektörlerde neredeyse uzun süredir rafa kaldırıldığı bir dönemde, neler yapılabilirden yola çıkarak, 1928 lerde kendini hissettirmeye başlayarak 1930 da Amerika Birleşik Devletlerinde patlayan büyük ekonomik krize değinmek istiyorum. Ülkenin büyük bir bölümünün, kum fırtınaları sonucunda tarlalardan ürün alamaz duruma gelmesi, çiftçilerin bankalardan aldıkları kredileri ödeyemez duruma düşmeleri, tarlalarını bankalara kaptırmaları sonucunda, bir çok aile fırtınadan etkilenmemiş yörelere doğru yola çıkarlar ve bu zavallı aileler tahta ranza yataklarda yatıp, ağır iş koşullarına ailecek boğaz tokluğuna çalışmışlardır.
Devamını bir sonraki yazımda yazacağım, yanlışlıkla buraya kadar olan yazıyı gazeteye göndermişim.
Hoş kalın.


Haberi Paylaşmak İçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir