Pazar, Kasım 24, 2024
Köşe Yazısı

Zeytinde Bu Hafta – TARIM BAKANLIĞINDAN İKİ KRİTİK UYGULAMA -4-

Haberi Paylaşmak İçin

Zeytinde Bu Hafta – TARIM BAKANLIĞINDAN İKİ KRİTİK UYGULAMA -4-

Tahir Özgür TANER
Ziraat Mühendisi

SONUÇ:
Genel olarak bakıldığında Tarım Bakanlığı çok ciddi bir yapılanma sürecinin adımlarını atmış olabilir. Tabii ki projeler önemli ve mutlaka olması gereken uygulamalar. Ancak bu projelerin nasıl ve ne derece uygulanacağı şuan için soru işareti. Teoride başarılı gözüken bu projelerin pratikte nasıl sonuç vereceği ya da işlem aşamalarında ne şekil sorunlarla karşılaşacağı bilinmiyor. Önemli olan akılcı olan bu adımların atılmaya başlanmasıdır.
Peki, bu uygulamalar başarılı bir şekilde hayata geçirilirse sorunlar çözülecek mi?
Tabii ki de hayır. Bunlar olumlu adımlar ancak, asıl can alıcı hamlelerin, bundan sonra atılacak adımlar olacağına inanıyorum. Tarımda kooperatifleşme, her bölge ve ürünün coğrafi işaret ve tescili, ithalat/ ihracat politikalarından üretici ve üretimin korunması, ürünün değerlendirilmesinde aracılık sektörünün ve spekülatörlerin önlenmesi, sahte ve hileli ürünlerin tespit edilip ağır yaptırımların uygulanması, Su ve Sulama olanaklarının artırılıp tedarikinin kolaylaştırılması, toprak ıslahı ve doğru bakımın yaygınlaştırılması, tarım ürün ve arazilerine her türlü hırsızlık ve tecavüzün engellenmesi, uygun arazilerde uygun ürünlerin ekiminin desteklenmesi, kırsal yaşam ve barınma olanaklarının artırılması, ürünlerdeki MRL oranlarının düzenlenmesi ve artık Ziraat Mühendislerimizin gerekli saygınlıklarına kavuşmasıyla beraber sahada daha aktif çalışması gibi gelişmeler hayallerimizi süsleyen uygulamaların belli başlılarıdır. Tarım ne kadar önemliyse, tarım bilimi de o kadar önemlidir. Siz bir makinayı doktora ya da hava durumunu veterinere soramayacağınız gibi tarım alanında gelişmek ve başarılı olmak istiyorsanız, yetişmiş Ziraat Mühendislerinizin haklarına riayet etmeli, onların uzmanlık ve çalışma alanlarını ticari kaygıyla başka sektörlere kaydırmamalısınız? Konu birkaç kişinin istihdamı değil, ülkenin geleceğidir.
Unutmayalım ki, geleceğin en değerli varlığı gıda olacak gibi duruyor ve biz ekolojik olarak çok avantajlı bir durumdayız. İnanıyorum ki bakanlığımızın bu hamleleri ileride daha da gelişerek, Türkiye’yi tarımsal bir süper güç hale getirecek. Rabbim, yolumuzu açık, sonumuzu muzaffer kabul eder inşallah…


Haberi Paylaşmak İçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir