‘Hangi ülkeden bahsettiğinizi anlamadım. Mobil internet hızında 66’ncı, sabit internette dünyada 106’ncı sıradayız’
‘Hangi ülkeden bahsettiğinizi anlamadım. Mobil internet hızında 66’ncı, sabit internette dünyada 106’ncı sıradayız’
BURAK DALGIN, “İNTERNET HIZIMIZ ADETA UÇUYOR” DİYEN ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI URALOĞLU’NA PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA SESLENDİ.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Bakan Uraloğlu’nun “İnternet hızımız adeta uçuyor” sözlerini eleştirdi. Dalgın, “Türkiye’nin ulaşması gereken şey 5H’dir. Hızlı, her yerde, hesaplı, hizmet odaklı ve hür internet” dedi.
DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesine ilişkin konuştu. “Altyapı deyince benim aklıma internet geliyor. Bilgi çağını yakalamak için de dünyayla rekabet etmek için de internet altyapısı fevkalade önemli. Bizim internete ilişkin beş önemli sorunumuz var.
İnternetimiz yavaş, erişilemez, pahalı, hizmet kalitesi düşük ve yasaklarla dolu” şeklinde konuşan Dalgın, Türkiye’nin internet altyapısına ilişkin mevcut sorunlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:
‘Dünyada ilk 100’e giremeyen bir internet hızıyla teknoloji alanında planlanan projeleri başarmamız mümkün değil’
“Sayın Bakan geçtiğimiz günlerde ‘İnternet hızımız adeta uçuyor’ diye açıklamada bulundu. Ben hangi ülkeden bahsettiğini açıkçası anlamadım. Türkiye, mobil internet hızında dünyada 66’ncı, sabit internet hızında ise 106’ncı sırada. Siz uçuyorsunuz belki ama vatandaşın interneti uçmuyor. Yapay zekadan, bilgi çağından, millî teknoloji hamlesinden bahsediyoruz ama dünyada ilk 100’e giremeyen bir internet hızıyla bunların hiçbirini başarmamız mümkün değil.”
‘Üniversitelerimizde bile doğru düzgün internet altyapısı yok’
“Yeni yapılan otoyollarda internet çekmiyor. Şehir merkezlerinde fiber internet bulunmuyor. Üniversitelerimizde bile doğru düzgün internet altyapısı yok. Geçenlerde KYK yurdunu ziyaret eden bir arkadaşımıza, öğrencilerimiz
internetin çekmediğini söyleyerek vizelere nasıl çalışacağız diye şikayette bulundu. Türkiye’de 400 bin kilometrenin biraz üzerinde fiber internet altyapısı var. Bunun en az 1 milyon, tercihen 2 milyon kilometreye acilen çıkması lazım.”
‘Kalitesiz interneti çok pahalıya alıyoruz’
Burak Dalgın, internetin ülkemizde pahalı olduğunu ve hizmet kalitesinde sorunlar yaşandığını şu ifadelerle açıkladı:
“Türkiye’de internet çok pahalı. Mbps başına ödenen ücrette dünya ortalaması 1,06 dolar iken bizde 4,33 dolar. Yani, kalitesiz bir internet hizmetine çok yüksek ücretler ödüyoruz. Ayrıca, vatandaşlarımızın, abonelik değiştirme başta olmak üzere internet hizmetlerine ilişkin önemli şikayetleri var.”
‘Türkiye’de internet özgür değil’
Dalgın, konuşmasının devamında, internet özgürlüğüne dikkat çekti: “Freedom House raporuna göre ‘İnternetin özgür olmadığı ülkeler’ kategorisinde yer alıyoruz. Zimbabwe’yle, Sudan’la, Bangladeş’le aynı kategoride yer alıyoruz. Ülkemiz bunu hak etmiyor.”
‘Türkiye’nin ulaşması gereken şey 5H’dir’
İnternete ilişkin sorunları özetleyen Burak Dalgın, son olarak çözüm önerilerini paylaştı: “Türkiye’nin ulaşması gereken şey 5H’dir: Hızlı, her yerde, hesaplı, hizmet odaklı ve hür internet. Hızlı internet için Türkiye’nin en azından dünya ortalamasına ulaşması, yani mevcut internet hızını 3 katına çıkarması gerekiyor. Bunu yapmanın yolları kamu-özel iş birliği, vergileri indirmek ve maliyetleri düşürmek. İkincisi, şehirlerimizdeki fiber altyapının yerel yönetimlerimizle iş birliği içerisinde önce 1 milyon, sonra da 2 milyon kilometreye çıkması lazım. Üçüncüsü, hesaplı internet. İnternet üzerindeki vergilerin acilen azaltılması lazım ancak bu bir öncelik meselesidir. Dördüncüsü hizmet odaklı internet. Bunun için firmalar arasındaki rekabetin tesis edilmesi gerekiyor. Ayrıca, Bakan Yardımcılarınızın özel şirketlerin yönetim kurullarından çıkması gerekiyor ki kamu ile özel sektör arasında sağlıklı bir ilişki kurulabilsin. Beşincisi hür internet. Türkiye’nin önceliği her alanda hürriyetleri genişletmek olmalı. İnternet de bu alanların başında geliyor. Bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor.”